Karakter en werklust

Over Ons

Actief in de africhting en als pakwerker binnen de KNPV leer je niet alleen ontzettend veel, je ziet en ervaart ook snel de verschillen tussen de rassen die het meest worden gebruikt binnen deze zware africhtingstak. De Dobermann is op zich een goede werkhond en is goed te trainen voor diverse doeleinden.

Helaas komen veel dobermanns net wat tekort om het zware programma goed te doorlopen. Er zijn echter wel de nodige uitzonderingen maar de spoeling wordt steeds dunner.... Veel fokkers richten zich op het fokken van een mooie, sociale en gemakkelijke "huis dobermann". Hieraan ligt natuurlijk ook een stukje maatschappelijke invloed aan ten grondslag. Het gevolg van dit alles is dat het veelal ten koste gaat van het karakter, belastbaarheid en scherpte. Juist de punten die bij het praktijkprogramma veel aangesproken worden.

 

 

Onze visie en doelstelling

 

Ons beleid is gericht op het fokken van gezonde, zwaar belastbare, karaktervolle dobermanns die beschikken over een meer dan gemiddelde scherpte. De gezondheid van de ouderdieren is het meest essentieel. De ouderdieren voldoen aan alle benodigde gezondheidseisen om ermee te mogen fokken. Vervolgens kijken wij naar het karakter en letten daarbij heel sterk op de eerder genoemde punten. Papiertjes zeggen ons niets. Daarvoor lopen we al te lang mee. Wel is het van belang hoe de honden zich gedragen op trainingen, aanlegtesten en andere geschiktheidstesten. Het herstelvermogen, de stabiliteit, zelfstandigheid en de belastbaarheid beoordelen we streng alvorens wij een reu of teef selecteren. De zogenaamde schoonheid is voor ons van ondergeschikt belang. Wij hebben liever een scherpe belastbare hond met een half oor die zijn werk goed doet, dan een Dobermann die zo schoon is volgens de, steeds veranderende "eisen" van keurmeesters op tentoonstellingen die geen deuk in een pakje boter bijt.... Neemt niet weg dat wij wel volgens de rasstandaard fokken.

 

Wij zijn er ons van bewust dat een groot gedeelte van het karakter wordt gevormd onder de hoede van de geleider. Ook is bekend dat de genen niet te manipuleren zijn. Door het selecteren van goede honden uit de juiste bloedlijnen proberen we wel de combinatie zo optimaal mogelijk te maken. Vandaar dat onze visie is ge-ent op de lange termijn. Onze eigen teef en reu hebben de eigenschappen in zich om een goede start te maken met onze kennel!

 

Door onze visie en wijze van fokken, zijn onze toekomstige honden niet geschikt voor iedereen. Wij gaan heel selectief te werk bij het plaatsen van de pups. Heeft u nog nooit een dobermann gehad en ook geen ervaring met andere stevige werkhonden, dan verwijzen wij u door naar een andere betrouwbare kennel.

Wij volgen het fokreglement van de Raad van Beheer nauwgezet. Daarnaast kent de rasvereniging een rasspecifiek fokreglement. Dit volgen wij voor het grootste gedeelte ook maar op 2 punten wijken wij daarvan af. De werktesten welke gehanteerd worden zijn louter gebaseerd op één africhtingsprogramma, nl IPO. Dit volgen wij niet omdat onze honden binnen de politiehonden africhting (KNPV) actief zijn. Daarnaast zetten wij nogal wat vraagtekens bij een aantal werktesten zoals voorgeschreven. Dit neemt overigens niet weg dat we het IPO programma niet goed vinden. Ook op het gebied van de schoonheid volgen wij de regels van de rasvereniging niet. Onze honden gaan niet naar tentoonstellingen om daar een bepaalde minimale score te halen om ze vervolgens in te mogen zetten. We kennen de klappen van de zweep, de vriendjespolitiek en het reilen en zeilen maar al te goed. Onze focus is gericht op de dobermann binnen de KNPV!

 

Onze honden

Onze reu (Captain Djongo from the Dobergang) en onze teef (Hijita from the Dobergang) zouden zorgen voor het eerste nageslacht van onze kennel. Beide honden komen van de werkhondenkennel from the Dobergang uit Berg en Terblijt. Hoewel van dezelfde kennel zijn ze van totaal verschillende bloedlijnen.

I.v.m. het overlijden van Hijita is een nestje van haar niet meer mogelijk en ondanks dat ze geen pups heeft mogen krijgen is ze wel de stammoeder van onze kennel. Op de stamboom van al onze toekomstige pups zal haar naam vermeld zijn. Zij was tenslotte de reden voor ons om de kennel te starten.

 

Wij verwachten met Kyara, onze nieuwe teef, te kunnen bouwen aan onze sterke visie en gaan met vertrouwen de toekomst tegemoet!

Achtergrond van onze kennel

De keuze om zelf een kennel te starten kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Na zelf meer dan 20 jaar omringd te zijn door dobermanns ken je het ras natuurlijk goed. Daarnaast zijn we al lange tijd actief binnen de KNPV. Zowel op het gebied van de africhting van Dobermanns alsook als pakwerker.

Bij de KNPV wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van Mechelse- Hollandse-, en sinds enige jaren ook de Duitse herders. Deze honden worden al sinds jaar en dag gefokt voor het zware KNPV programma. In het verleden zijn er ook de nodige dobermanns, met succes,  actief geweest binnen de KNPV. De afgelopen jaren blijkt, op wat uitzonderingen na, dat door de veranderende wijze van fokken de dobermann tekort komt op de KNPV velden. Hier willen wij verandering in proberen te brengen door streng, selectief en op karakter te gaan fokken. Het is een lange weg maar het begin is er!

Doorzoek de website

Contact

Kennel von Dyenga's hof Gevestigd te Dalem

Geregistreerd bij de RvB